Vés al contingut
La Fundació Dr. Antoni Esteve rep el Premi Nacional de Mecenatge Científic

La Fundació Dr. Antoni Esteve rep el Premi Nacional de Mecenatge Científic


21 juny 2024

“Volem compartir aquest premi amb tots aquells que sense cap mena d’exclusió han fet i fan possible aquesta Fundació”. Amb aquestes paraules d’agraïment va recollir ahir el Premi Nacional de Mecenatge Científic 2023 per a la Fundació Dr. Antoni Esteve la seva Presidenta, Laura Gil-Vernet. Ho va fer en el Teatre Nacional de Catalunya dins l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca, amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal. 

Gil-Vernet va recordar l’origen de la Fundació Dr. Antoni Esteve, que ja sobrepassa els 40 anys d’història, fent menció a la figura del Dr. Antoni Esteve i Subirana. “Antoni Esteve i Subirana es llicencià en Farmàcia a la Universitat de Barcelona el 1924 i es doctorà pocs anys més tard. Més enllà de l’oficina de farmàcia que la seva família tenia a Manresa, la seva vocació per la farmacologia i el seu esperit emprenedor el dugueren a crear les primeres especialitats originals a la segona planta de la casa de la farmàcia”. 

Aquest mateix esperit investigador i emprenedor és el que es va voler traslladar a la Fundació Dr. Antoni Esteve. “Constituïda per la seva esposa i pels seus fills, és l’hereva del compromís que manifestà vers la ciència, concretament la farmacologia, i vers el seu país”, manifestà Gil-Vernet durant el seu discurs. “Podem afirmar que la Fundació és un laboratori, però enlloc de barrejar compostos barreja científics i investigadors. La reacció esperada en aquest cas és la generació de coneixement en farmacologia mitjançant esdeveniments científics, cursos de formació, publicació d’obres, premis i beques”. 

La Fundació Dr. Antoni Esteve ha rebut el Premi Nacional de Mecenatge Científic 2023 “per la seva tasca de més de quatre dècades promovent la recerca i el coneixement en farmacologia, tant en l’àmbit català com internacionalment”. Amb més de 720 activitats i 122 publicacions realitzades al llarg d’aquests 40 anys, la Fundació Dr. Antoni Esteve té com a objectiu promoure la recerca en farmacologia.

A més de la Fundació Dr. Antoni Esteve, els Premis Nacionals de Recerca han recaigut aquest any en Eduard Batlle (ICREA), Premi Nacional de Recerca pels seus descobriments sobre l’origen i progressió dels tumors colorectals, i Mar Reguant (Institut d’Anàlisi Econòmica-CSIC), Premi Nacional Talent Jove pels seus estudis dels mercats elèctrics.

Per la seva banda, el Premi de Comunicació Científica ha recaigut en el museu CosmoCaixa, reconegut com “un centre de referència internacional en divulgació de la ciència”, mentre que la Fundació Catalunya La Pedrera ha obtingut el guardó de Partenariat Publicoprivat en R+I. Per últim, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i la institució ICREA han estat guardonats en la categoria d’Innovació, que premia la creació d’empreses de base científica, per la spinoff Nuage Therapeutics.

L’acte de lliurament, presentat per la periodista Cristina Riba, el va tancar el President de la Generalitat de Catalunya. “Catalunya és un país de recerca, una nació de ciència, un país amb un ecosistema vinculat al coneixement amb un potencial enorme gràcies a un inequívoc esforç col·lectiu”, va concloure Pere Aragonès.