Vés al contingut

Dr. Antoni Esteve i Subirana

Antoni Esteve i Subirana (1902-1979): un llegat de realitzacions marcades per la seva inquietud professional i un gran amor pel país.
Dr Antoni Esteve
1902

L’origen

Neix el 23 de desembre a la casa familiar del carrer Urgell de Manresa. És el cinquè membre de la nissaga d’apotecaris Esteve, que s’inicià el 1787 quan Tomàs Esteve i Gavanyach comença a regentar la farmàcia de l’Hospital de Sant Andreu de Manresa.

Farmacia Esteve 2
1924

Llicenciat en farmàcia

Es llicencia en Farmàcia a la Universitat de Barcelona amb premi extraordinari. Pocs anys més tard, el 1932, esdevé doctor en farmàcia.

1928

Paquita Soler i Casurellas, un pilar fonamental

Es casa amb Paquita Soler i Casurellas.
La seva constància i capacitat de treball van ser essencials per al progrés de l’empresa i la realització del somni de crear un laboratori de productes químics farmacèutics.

Dr Esteve i Sra 1
1929

Impulsant l’emprenedoria i la recerca

Es fa càrrec de la farmàcia familiar, situada a la Plaça de l’Om de Manresa. Amb un esperit emprenedor i una forta voluntat de recerca i d’innovació, crea un petit laboratori d’anàlisi clínica a la segona planta de la farmàcia. Fruit de la seva recerca, obté, per primer cop, a Espanya la vitamina D obtinguda per irradiació: l’Esterosol.

L’Esterosol és el resultat de l’associació de dues vitamines – la C i la D – que malgrat ser incompatibles, es van fer conviure en un mateix producte que esdevé una llaminadura per a infants i grans.

Cesterol 3 Esterosol01 1
1931

Establiment d’un nou laboratori a Manresa

El Dr. Antoni Esteve instal·la a la planta superior de la casa del carrer Urgell de Manresa un altre laboratori per desenvolupar productes químics-farmacèutics. Juntament amb el laboratori de la farmàcia, son les dues llavors dels posterior Laboratoris del Dr. Esteve.

1934

Llançament del Neo-Spirol

Després d’anys de recerca, llança el Neo-Spirol: el primer antisifilític comercialitzat a Espanya.

Neo Spirol 1
1936

Vicepresidència de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears

Esdevé vicepresident de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears; càrrec que també ocuparà el 1963.

1936
1939

Producció de sulfamides

Durant la Guerra Civil, comença a produir, per primera vegada, les sulfamides: un descobriment del químic alemany Gerhard Domagk. Aquesta producció esdevé clau per al subministrament de medicaments en un moment de gran escassetat de primeres matèries.

Segons Oriol Castellet, de l’Institut d’Estudis Catalans, aquest fet representa “un dels èxits més importants de la indústria farmacèutica catalana”.

1938

Primers antibiòtics

Fruit de la seva recerca, sintetitza i posa en marxa la preparació d’un altre producte de primera necessitat: la p-amino-fenil-sulfamida que és registrada amb el nom d’Amido-Sulfol. És un dels primers antibiotics del grup de les sulfamides comercialitzats a Espanya.

Amido-Sulfol01 1
1939

Exili i influència francesa

Durant el seu exili a França, el Dr. Antoni Esteve i Subirana esdevé responsable d’investigació als laboratoris Uclaf.
Aquest fet resulta clau en la projecció del laboratori als anys 40.
Mentrestant, Paquita Soler assumeix la responsabilitat de mantenir la farmàcia i el laboratori en funcionament, amb el suport constant de Francesc Pagès Gili des de Barcelona.

1942

Trasllat a Barcelona

El laboratori del carrer Urgell de Manresa pateix un incendi. Aquest fet accelera el trasllat definitiu a Barcelona.

El 1942, els Laboratoris Dr. Esteve instal·len la seva seu a l’Avinguda Mare de Déu de Montserrat, al barri barceloní d’Horta-Guinardó.

Laboratori Esteve
1948

Visita d’Alexander Fleming

El Dr. Alexander Fleming, descobridor de la penicil·lina, visita els laboratoris, atret per la gran feina del Dr. Antoni Esteve. En aquell moment, als laboratoris ja s’havien realitzat assaigs amb la penicil·lina i es distribuïen fullets informatius per orientar els metges.

Visita Dr 1
1952

Ingrés a la Secció de Ciències de l’IEC

Ingresa a la Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Catalans.
Aquell any sintetitza i comercialitza l’anti-hemorràgic Naphtionin, que li obra el camí de l’exportació a l’estranger.
Posteriorment, sintetitza, entre d’altres, l’agent vasoprotector dobesilat de calci: el Doxium.
Aquests medicaments obren futures col·laboracions empresarials arreu del món.

Dr-3
1955

Nomenament com a membre numerari de l’IEC

Antoni Esteve és nomenat membre numerari de l’IEC i, quatre anys més tard, esdevé President de la Societat Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques, filial de l’IEC.

L’any 1963 es nomenat en membre numerari de la Societat Catalana de Biologia.

1965

Lideratge renovat a la Reial Acadèmia de Farmàcia

Esdevé el tercer President de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Barcelona; avui, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, institució de la qual en formava part des de 1950.

1979

Adéu a Antoni Esteve i Subirana

Antoni Esteve i Subirana mor el 13 de juny a l’edat de 77 anys. Deixa un important llegat científic i cultural, resultat de la seva profunda vocació per la farmacologia i del seu ferm compromís amb el seu país.

foto-dr

Els anys de feina queden compensats amb la il·lusió de contemplar la tasca acomplerta i l’esperança de veure que queden obertes al futur totes les possibilitats de seguir en aquella feina llavors començada per contribuir al desenvolupament de la moderna terapèutica.

Dr. Antoni Esteve i Subirana