Vés al contingut
Qui som

Història

1982

Creació de la Fundació Dr. Antoni Esteve

Tres anys després de la mort del Dr. Antoni Esteve i Subirana, la seva esposa, Paquita Soler, i els seus fills decideixen honorar la memòria de l’il·lustre farmacèutic amb la creació de la Fundació Dr. Antoni Esteve. Constituïda amb l’objectiu ferm de promoure la recerca en farmacologia, aquesta entitat representa un testimoni viu del seu llegat i dedicació a la ciència i la medicina. El primer Patronat de la Fundació Dr. Antoni Esteve el presideix el Dr. Josep Esteve i Soler i el conformen dos fills més del Dr. Antoni Esteve, Montserrat i Joan Esteve i Soler, juntament amb el Sr. Joaquim Targa i Cuyàs.

01_Patronat 1
1984

Primers passos internacionals

La Fundació inicia la seva tasca sota la presidència del Dr. Josep Esteve i Soler i la direcció científica del Dr. Sergi Erill, prenent com a referència la CIBA Foundation anglesa, reconeguda per Lord William Henry Beveridge com un centre de trobada per a científics. Es celebra el I Simposi Internacional de la Fundació Dr. Antoni Esteve, amb la participació de destacats investigadors de tot el món, abordant temes com la fixació proteica dels fàrmacs. Aquest esdeveniment marca el començament d’una sèrie de simposis internacionals que exploraran diverses àrees de la farmacologia en els anys següents.

1985

Promoció de la recerca

Investigadors d’arreu d’Espanya es reuneixen en una taula rodona organitzada per la Fundació Dr. Antoni Esteve per abordar els reptes en el tractament d’infeccions greus per S. Aureus. Aquest format d’activitat, que ha celebrat més de 30 edicions, aprofundeix en diverses temàtiques com les teràpies avançades, la perspectiva de gènere i la recerca en entorns assistencials.

1985
1989

Reconeixement a l’excel·lència: neixen els Premis de Recerca

La Fundació Dr. Antoni Esteve institueix el Premi de Recerca amb l’objectiu de reconèixer el millor treball de farmacologia publicat per autors espanyols en una revista internacional. Els primers guardonats pertanyen al Departament de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat del País Basc i són premiats pel seu article sobre antidepressius al British Journal of Pharmacology. Des de llavors, s’han lliurat 17 premis a centres de recerca arreu d’Espanya.

1990

Compromís amb la comunicació científica

La Fundació organitza juntament amb el diari La Vanguardia el I Simposi Internacional de Periodisme Científic a Barcelona, obrint el diàleg entre científics i mitjans de comunicació per difondre el coneixement científic. A través d’aquest esdeveniment, es fomenta la interacció entre els sectors de la ciència i els mitjans, promocionant una millor comprensió dels avenços científics per part del públic en general. D’aquest simposi sorgeix l’Associació Catalana de Comunicació Científica, entre altres iniciatives.

1996

Connexió digital

La Fundació Dr. Antoni Esteve s’estrena a internet amb el llançament de la primera pàgina web, marcant el començament d’una nova era en la seva missió de divulgació i interacció amb la comunitat científica i el públic en general. A partir d’aquell moment, el seu portal web ha estat en constant evolució, oferint l’oportunitat de descarregar de forma gratuïta les seves publicacions i inscriure’s a les seves diverses activitats que organitza.

1997_3 1997_2
1997

Compilació acadèmica

S’edita el primer volum de la sèrie Pharmacotherapy Revisited, que recull articles clau en la història de la farmacologia per a la formació acadèmica.

2001

Formació per a la innovació

S’inaugura el seu primer curs amb la missió d’oferir formació als joves en habilitats essencials per a la investigació, que moltes vegades no es contemplen en els estudis oficials. Temes com la sol·licitud de finançament per a la recerca, la redacció d’articles científics i la millora de la interacció amb els mitjans de comunicació són abordats en aquestes sessions formatives. Amb més de 275 edicions realitzades en ciutats catalanes, espanyoles i internacionals, aquests cursos han instruït més de 7.600 professionals, consolidant el compromís de la Fundació amb la capacitació científica.

2003

Centenari commemoratiu

La Llotja de Mar de Barcelona es converteix en l’escenari per celebrar el centenari del naixement del Dr. Antoni Esteve i Subirana, reunint personalitats destacades per retre homenatge al seu llegat científic.

2004

Divulgació ampliada

Es publica el primer Quadern de la Fundació, una col·lecció de llibres dedicada a abordar diversos temes relacionats amb la recerca i la divulgació científica. Amb més de 50 títols disponibles, aquesta col·lecció ofereix una visió fascinant de la medicina i la ciència, des de l’impacte de les sèries de televisió fins al paper de les dones en la biomedicina del segle XX. Tots els Quaderns estan accessibles de forma gratuïta a través de www.fundacioesteve.mortensen.cat.

2004
2009

Inici del Diàleg Científic 

La Fundació Dr. Antoni Esteve inaugura el seu primer Esteve Foundation Discussion Group, un espai per al debat sobre les últimes tendències en recerca farmacològica. La migranya, la genètica de l’addicció, la memòria del dolor o els heteròmers són alguns dels temes que s’han abordat posteriorment en aquests grups de discussió internacionals.

2011

Ponts entre ciència i mitjans de comunicació

Neix el curs Protagonistes de la ciència davant dels mitjans de comunicació, una iniciativa conjunta entre la Fundació Dr. Antoni Esteve, el CSIC i RTVE. Amb més de 20 edicions i més de 500 investigadors formats, aquest programa facilita la col·laboració entre científics i periodistes per difondre la recerca científica..

2014

Educar amb ciència

La Fundació Dr. Antoni Esteve publica Els medicaments i jo, un llibre que explica el funcionament dels medicaments amb un enfocament pedagògic, adreçat especialment als infants. Amb il·lustracions de Marta Capdevila, aquesta obra acosta la ciència als més joves de manera entenedora i entretinguda.

2018

Renovació i celebració

En el seu 35è aniversari, la Fundació Dr. Antoni Esteve renova la seva imatge institucional sota una mateixa estètica. Amb una nova pàgina web més accessible, la fundació celebra la seva trajectòria i contribució a la recerca farmacològica.

logo-historia-1 logo-historia-2 logo-historia-3
2019

Nova presidència

La Dra. Montserrat Esteve i Soler assumeix la presidència del segon Patronat de la Fundació, format també per Joan Esteve i Soler i Antoni Esteve i Cruella.

Montserrat Esteve 1
2020

Adversitat i resiliència

La Fundació planta cara a la pandèmia i continua el seu treball. Organitza el debat en línia “La ciència impacient” per analitzar els reptes i errors que s’han pogut cometre durant la crisi de la COVID-19. Hi participen experts de l’àmbit farmacològic, del món editorial i de la comunicació científica.

2021

Una nova generació

La tercera generació del Dr. Antoni Esteve i Subirana Assumeix el Patronat de la Fundació Dr. Antoni Esteve.

2022

Innovació per al futur

S’impulsa la recerca en teràpies avançades marcant un nou capítol en la història de la Fundació i consolidant el seu compromís amb la innovació i el progrés científic.

2022
2023

Premi Mecenatge Científic

La Fundació Dr. Antoni Esteve és guardonada amb el Premi Nacional de Recerca 2023, dins la categoria de Mecenatge Científic. Aquests premis, atorgats per la Generalitat de Catalunya, reconeixen la tasca de la Fundació al llarg de quatre dècades promovent la recerca en farmacologia a nivell nacional i internacional.

Premis Recerca 009 1

Dr. Antoni Esteve i Subirana

El seu esperit emprenedor i la seva vocació per la farmacologia el dugueren a crear les primeres especialitats originals a la segona planta de la farmàcia que la seva família tenia des de feia cinc generacions.

Coneix el doctor Antoni Esteve i Subirana

Dos desitjos vocacionalment sentits: investigació i qualitat han presidit sempre la nostra activitat professional

Dr. Antoni Esteve i Subirana