Vés al contingut

Una troballa contra el càncer infantil més agressiu rep el Premi de Recerca 2024

Iker Ausejo, Marta Esteve i Marta Alonso, durant l'acte de lliurament
Data de l'acte
06/11/2024
Promotors
Fundació Dr. Antoni Esteve | Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya

La Fundació Dr. Antoni Esteve ha lliurat el 6 de novembre passat el seu Premi de Recerca 2024 a Iker Ausejo i Marta Alonso, investigadors del Cima i la Clínica Universidad de Navarra. El seu grup d’investigació va publicar el 2023 un article a la revista Cancer Cell en què confirmaven una possible diana terapèutica contra el càncer infantil més agressiu. Marta Esteve, Patrona de la Fundació Dr. Antoni Esteve, ha estat l’encarregada de lliurar el guardó a Iker Ausejo, primer autor de l’article premiat.

L’acte de lliurament ha comptat amb la presència del President de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, Joan Permanyer, i de la Subdirectora General de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Llavayol, que ha volgut destacar la tasca de la Fundació Dr. Antoni Esteve en la promoció de la recerca científica. “Amb la devoció amb què parleu de les vostres investigacions ens transmeteu aquesta necessitat imperiosa de lluitar per trobar fons per a la recerca”, ha transmès també als guanyadors d’aquest premi científic.

“Com han destacat els membres del jurat, la recerca que es premia avui suposa una important contribució en la teràpia contra un tipus de càncer infantil caracteritzat per la seva especial agressivitat. Per tant, és un orgull que el Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve recaigui aquest any 2024 en un treball que exemplifica perfectament la missió i els valors d’aquesta institució en pro de la innovació i de la qualitat en la recerca”, ha destacat Pol Morales, responsable de comunicació de la Fundació Dr. Antoni Esteve.  

Marta Alonso, durant la seva presentació en l’acte de lliurament.

Per la seva banda, Jaume Piulats, membre del jurat del Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve 2024, ha raonat la seva resolució. “Iker Ausejo i l’equip liderat per Marta Alonso han demostrat que TIM-3 pot ser una diana per al tractament del glioma pontí intrínsec difús (GPID), un tumor agressiu del tronc encefàlic i la principal causa de mort relacionada amb el càncer pediàtric”. La decisió ha estat unànime al costat dels altres dos membres del jurat, Ralf Jockers, de l’Institut Cochin de París, i Christian Beauséjour, de la Universitat de Mont-real.

“Aquest estudi es presenta com una diana terapèutica que pot guiar el desenvolupament d’assajos clínics”

A causa de la localització del tumor, les opcions terapèutiques del GPID són limitades, per la qual cosa és fonamental estudiar tractaments efectius. “En els últims anys, la immunoteràpia ha demostrat ser una alternativa per a molts tipus de càncer. No obstant això, a causa del microambient tumoral únic dels GPID, els inhibidors clàssics no han estat efectius en aquests pacients pediàtrics”, ha explicat Iker Ausejo.

Iker Ausejo presenta la seva investigació en l’acte de lliurament.

Aquesta investigació, integrada al Cancer Center Clínica Universidad de Navarra, demostra que la inhibició de TIM-3 promou un microambient tumoral proinflamatori que afavoreix una potent resposta immune antitumoral. “Com a conseqüència, s’incrementa la supervivència a llarg termini dels models experimentals. Per tant, TIM-3 es presenta com una diana terapèutica que pot guiar el desenvolupament d’assajos clínics per a aquests pacients”, ha explicat Marta Alonso, codirectora del Programa de Tumors Sòlids del Cim i directora de l’estudi.

Iker Ausejo, Marta Esteve, Montserrat Llavayol, Joan Permanyer i Marta Alonso.

El Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve ha reconegut enguany la millor recerca en farmacologia publicada en els darrers tres anys per un autor o autora de nacionalitat espanyola en una revista científica internacional. El guardó està dotat de 25.000 €, un dels més alts en matèria científica en territori espanyol.

Veure Acte de lliurament a YouTube