Després de 18 edicions presencials, el curs Com elaborar un projecte de recerca en ciències de la salut presenta la seva primera edició en línia. Amb el mateix professorat i un contingut adaptat al format telemàtic, el curs dona a conèixer les tècniques i habilitats bàsiques per escriure i sol·licitar projectes de recerca a agències de finançament i altres institucions.
Dirigit a
El curs es dirigeix fonamentalment a investigadores i investigadors amb poca experiència en la redacció de projectes de recerca en ciències de la salut que cursen programes de formació (de doctorat, d’especialització, o de postgrau, en general) i estiguin o s’hagin d’integrar en un grup actiu de recerca.
Contingut
Es presenten les habilitats necessàries per redactar un projecte amb la finalitat d’obtenir fons per a la recerca científica, com la revisió bibliogràfica i la justificació precisa de la necessitat de generar coneixement al voltant d’un problema.
També s’explica com enunciar una hipòtesi innovadora i atractiva, formular correctament els objectius, seleccionar el mètode i buscar l’equip de recerca convenient, realitzar un pla de treball realista amb els mitjans i recursos disponibles i estimar el cost exacte a sol·licitar per assolir l’objectiu de la recerca.
Per últim, el curs també ajuda a presentar de forma sistemàtica les diferents seccions per a l’elaboració d’un projecte de recerca i sol·licitar finançament a les principals agències financeres.
Format
Aquest curs presencial en modalitat virtual implica una dinàmica participativa per part dels assistents, amb exposicions teòrico-pràctiques del professorat i mitjançant diversos exercicis basats en projectes de recerca reals de l’alumnat.
Programa
Introducció
1. Què és un projecte de recerca
2. Fonts de finançament de projectes de recerca
3. Procés i criteris d’avaluació del projecte
El protocol de recerca
1. El títol
2. Els antecedents
3. L’estat de coneixements científicotècnics
4. El·laboració de la hipòtesi
5. El·laboració d’objectius
6. Metodologia
7. Aplicabilitat i pla de difusió del projecte
8. Pla de treball i cronograma
9. Equip de recerca, mitjans disponibles i justificació detallada del pressupost
Descarrega’t el programa del curs
Equip docent
Carlos Álvarez-Dardet
Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d’Alacant, actualment és director de la revista Gaceta Sanitaria. És autor de nombrosos articles en revistes del Journal Citati
on Report. Ha avaluat projectes per al Fondo de Investigación Sanitaria, el South African Research Council i la Fundació BBVA. Fou membre de la Comissió en Biomedicina de la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora i editor del Journal of Epidemiology and Community Health del 1998 al 2008.
Blanca Lumbreras
Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández, és Doctora en Salut Pública per aquesta universitat i MSc in Modern Epidemiology per l’Imperial College of London. Ha col·laborat en múltiples projectes de recerca, sent investigadora principal en bona part d’ells, i publicat nombrosos articles científics. És integrant del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública, revisora de revistes nacionals i internacionals, així com de projectes de convocatòries nacionals i regionals. Actualment, és Col·laboradora de la Divisió de Coordinació, Avaluació i Seguiment Científic i Tècnic del Instituto de Salud Carlos III.
Elena Ronda
Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d’Alacant, és Directora de la revista Archivos de prevención de riesgos laborales. Ha col·laborat i dirigit nombrosos projectes de recerca finançats per agències públiques i privades, i ha publicat nombrosos articles en revistes nacionals i internacionals. Ha actuat com a revisora de revistes científiques i en agències d’avaluació de projectes. És col·laboradora a l’àrea d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Agencia Nacional de Evaluación y Prospectiva.
María Teresa Ruiz Cantero
Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública i coordinadora del programa de Doctorat de Ciències a la Universitat d’Alacant. Directora de projectes amb metodologies quantitatives i qualitatives dels quals es deriva la seva producció científica en revistes espanyoles i internacionals. Ha estat membre de la Comissió Tècnica d’Avaluació de Projectes d’R+D de l’Instituto de Salud Carlos III. Avaluadora de projectes de recerca en convocatòries públiques d’agències d’avaluació de vàries comunitats autònomes, i de Beques de Formació Professional Universitària en l’àrea de medicina clínica i epidemiologia del Ministeri d’Educació.
Dates
16, 17, 21, 22, 23 i 31 d’octubre de 2024
Col·laboracions
Curs en col·laboració amb INCLIVA.
La Fundació Dr. Antoni Esteve col·labora amb diverses universitats, centres de recerca i centres hospitalaris per dur a terme aquest curs. Per a més informació podeu adreçar-vos a fundacion@esteve.org.
PARAULES CLAU | Projectes de recerca