Vés al contingut

Aproximacions terapèutiques en l’atenció a l’autisme

Christian Griñán.
Data de l'acte
02/04/2025
Promotors
Càtedra UB - Dr. Antoni Esteve i Subirana de Recerca en Farmacologia.

La Càtedra UB – Dr. Antoni Esteve i Subirana de Recerca en Farmacologia va organitzar el passat 2 d’abril de 2025, Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, una taula rodona presencial i en streming sobre les diferents aproximacions terapèutiques en l’atenció al pacient amb trastorn de l’espectre autista.

A l’acte, que va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, diferents experts en recerca biomèdica, en farmacologia i en intervencions educatives van debatre sobre les causes moleculars, estratègies farmacològiques i enfocaments no farmacològics complementaris per al tractament del trastorn de l’espectre autista.

L’objectiu era proporcionar una visió integral de les opcions terapèutiques disponibles, fomentant el diàleg entre professionals de diferents disciplines i explorant noves formes d’intervenció per millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorn de l’espectre autista.

Va obrir la sessió Xavier Salvatella, investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica IRB Barcelona. Allà lidera un grup de recerca centrat a investigar les funcions biològiques dels dominis intrínsecament desordenats en proteïnes multidomini, com el receptor d’andrògens, un receptor d’hormones nuclears, i CPEB4, un regulador de la traducció. La seva investigació explora el paper d’aquests dominis en les malalties neuromusculars i del neurodesenvolupament, com el trastorn de l’espectre autista.

“No existeixen fàrmacs per curar l’autisme però sí per pal·liar el malestar que l’acompanya”

A continuació, Maria J. Portella, investigadora de l’Institut de Recerca Sant Pau, va realitzar una visió més general sobre com funciona el cervell d’una persona amb trastorn de l’espectre autista. Durant la seva ponència va fer esment a l’infradiagnòstic que sol produir-se en dones amb TEA i va destacar la comorbilitat psiquiàtrica que sol acompanyar aquest trastorn. “No existeixen fàrmacs per curar l’autisme però sí que existeixen fàrmacs per pal·liar el malestar que l’acompanya”, va subratllar la investigadora.

Finalment, l’educadora de les Escoles Fàsia Àngels Permuy va abordar les diferents teràpies que hi ha en l’actualitat per millorar la qualitat de vida de les nenes i nens amb TEA. “La família és un element clau per al benestar i l’aprenentatge de les nenes i nens amb aquest trastorn”, va destacar l’educadora.

La taula rodona la va moderar Christian Griñán Ferré, professor de la Unitat de Farmacologia de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i investigador principal del Projecte Portes Obertes: Transformant vides amb autisme.

PARAULES CLAU | Farmacologia bàsica, farmacologia clínica, farmacologia social