L’Organització Mundial de la Salut defineix l’adherència com el grau en què la conducta d’un pacient, en relació amb la presa de medicació, el seguiment d’una dieta o la modificació d’hàbits de vida, es correspon amb les recomanacions acordades amb el professional sanitari. La magnitud i les conseqüències associades a la falta de compliment situen l’adherència com un important assumpte per a la salut pública a nivell mundial. A més, el progressiu augment del nombre de pacients pluripatològics i polimedicats augmenta aquest problema.
A Espanya, el 50% dels pacients crònics no són adherents als tractaments, segons l’Enquesta sobre Adherència Terapèutica a Espanya (2016). Només en les malalties cardiovasculars, una millora en l’adherència del 10% implicaria evitar més de 8.700 morts i fins a 7.650 esdeveniments cardiovasculars, amb una despesa sanitària directa evitable de 75 milions d’euros.
La Fundació Dr. Antoni Esteve publica el llibre Retos y estrategias en la adherencia a los medicamentos (Reptes i estratègies en l’adherència als medicaments), en el qual expertes i experts aborden l’adherència terapèutica des d’un punt de vista multidisciplinari per conscienciar sobre aquesta problemàtica i aportar algunes solucions. La publicació la coordina Olatz Ibarra, cap del servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Galdakao-Usansolo i compta també amb la participació del periodista científic Michele Catanzaro.
“Per millorar l’adherència cal treballar de forma individualitzada amb cada pacient, informar-lo, parlar de les seves expectatives i assolir pactes realistes. Sense un gir cap a una medicina més humana, serà difícil trobar solucions”, afirma el periodista en un capítol del llibre. També reclama una millora en l’estratègia de comunicació per a que l’adherència formi part del debat social.
Per a Olatz Ibarra “és necessari crear una cultura d’adherència al tractament, facilitant la determinació de l’adherència i motivant la implantació de plans de millora de l’adherència en l’assistència sanitària”. Per a això, proposa aplicar estratègies d’intervenció que ja han resultat efectives, com els recordatoris, la simplificació dels tractaments, l’atenció farmacèutica i la participació del pacient.
“Un model d’atenció centrat en la persona i en la corresponsabilitat del pacient resulta essencial per millorar la qualitat de vida i l’efectivitat del sistema sanitari”
El Quadern de la Fundació Dr. Antoni Esteve també compta amb la participació de Mireia Massot, vicepresidenta de la Societat Espanyola de Farmacèutics en Atenció Primària. “Un aspecte clau en l’abordatge de l’adherència, des del punt de vista del sistema sanitari, és la necessitat d’un abordatge integral pel metge, la infermera i el farmacèutic, on cadascun d’ells, en el moment de l’acte assistencial (prescripció, seguiment i dispensació), podran fer èmfasi en la importància de ser adherent a la medicació per aconseguir uns bons resultats en salut, o almenys els resultats esperats”, apunta Massot en el seu capítol.
Finalment, el punt de vista dels pacients el representa Tomás Fajardo, vocal de la Plataforma d’Organitzacions de Pacients. “L’adherència terapèutica és una prioritat per a les persones amb cronicitat, ja que l’ èxit del tractament depèn de la constància en el seu compliment. Un model d’atenció centrat en la persona i en la corresponsabilitat del pacient resulta essencial per millorar la qualitat de vida i l’efectivitat del sistema sanitari”, conclou.
El Quadern de la Fundació Dr. Antoni Esteve Retos y estrategias en la adherencia a los medicamentos sorgeix de la sessió que amb el mateix nom es va celebrar el 26 de novembre de 2024 al Centre Esther Koplowitz de Barcelona. Conduïda per Michele Catanzaro, es va poder seguir també a través del canal de YouTube de la Fundació.
PARAULES CLAU | Farmacologia social
Capítols
Retos y estrategias en la adherencia a los medicamentos – Document complet | Coordinadora: Olatz Ibarra | Descarregar |
01. Adherencia a los medicamentos: un problema en busca de un relato | Michele Catanzaro | Descarregar |
02. Creando cultura de adherencia a los tratamientos | Olatz Ibarra | Descarregar |
03. Abordaje de la adherencia en atención primaria | Mireia Massot | Descarregar |
04. Adherencia terapéutica desde la perspectiva de pacientes con enfermedades crónicas | Tomás Fajardo | Descarregar |